Wyposażenie każdego lokalu gastronomicznego ma duży wpływ na jego prosperowanie. By mieć szanse na sukces, niezbędne jest odpowiednie wyposażenie, a to z kolei wiąże się z dużą inwestycją. Podpowiadamy, w co na początku wyposażyć lokal, czyli co jest naprawdę niezbędne. Dodatkowe urządzenia i akcesoria można skompletować później.

Niezbędny sprzęt gastronomiczny

Nie tylko najwyższej jakości składniki pozwalają przygotować świetne dania – trzeba jeszcze mieć je na czym przyrządzić. Urządzenia i sprzęty, które są must have, dotyczą m.in. obróbki żywności i przechowywania produktów spożywczych. Bardzo ważne są także meble ze stali nierdzewnej, które znajdą się na wyposażeniu zaplecza kuchennego. By sfinansować ich zakup, można wybrać też sprzęt używany albo wspomóc się leasingiem.

Sprzęt gastronomiczny do restauracji – podział na grupy

Wyposażenie restauracji powinno być związane z jej ofertą i charakterem, musi być funkcjonalne i praktyczne. Wybieraj takie elementy, które są solidne i trwałe, a także wykonane z wysokiej jakości materiałów.

Na wyposażenie restauracji składają się meble ze stali nierdzewnej, oświetlenie, urządzenia kuchenne, urządzenia do chłodzenia i mrożenia żywności, sprzęt drobny, urządzenia do utrzymywania ciepła produktów, do prezentacji dań oraz akcesoria higieniczne. Przejrzyjmy kilka niezbędnych artykułów z różnych grup.

Szafa chłodnicza. Szafa, regał czy komora chłodnicza albo mroźnicza zwykle jest na stałym wyposażeniu każdego lokalu. Jej rolą jest utrzymywanie produktów spożywczych w konkretnej temperaturze, by zapewnić im świeżość i pomóc zachować ich walory.

Piec gastronomiczny. Podstawowym urządzeniem w kuchni jest piec – do wyboru są modele konwekcyjne, konwekcyjno-parowe lub inne. W żadnej kuchni nie można gotować bez dobrej jakości i wydajnego pieca, w którym można przygotowywać dania. Pieczenie, duszenie czy podgrzewanie to podstawowe funkcje pieca. Poszczególne piece różnią się wielkością, wydajnością, funkcjonalnością czy sposobem zasilania.

Taboret gastronomiczny. Jedną z zalet taboretów gastronomicznych jest ich wysokość. Są znacznym ułatwieniem, gdy gotujemy w dużych garnkach, eliminując konieczność dźwigania.

Sprzęt drobny. Dodatkowe akcesoria są równie mocno potrzebne jak sprzęt gastronomiczny typu piec czy bemary albo komory chłodnicze. Zdecydowanie ułatwiają i usprawniają one pracę załogi kuchennej. Są to m.in. naczynia kuchenne, deski do krojenia, tostery, akcesoria do smażenia i pieczenia, pojemniki GN oraz pojemniki do przechowywania żywności, pokrywy GN, akcesoria do napojów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

siedemnaście − 9 =

Wcześniejszy wpis Branża magazynowa – rozwojowa i przyszłościowa
Następny wpis Skup makulatury – dlaczego jest to korzystne dla środowiska rozwiązanie?