Wyposażenie każdego lokalu gastronomicznego ma duży wpływ na jego prosperowanie. By mieć szanse na sukces, niezbędne jest odpowiednie wyposażenie, a to z kolei wiąże się z dużą inwestycją. Podpowiadamy, w co na początku wyposażyć lokal, czyli co jest naprawdę niezbędne. Dodatkowe urządzenia i akcesoria można skompletować później.
Niezbędny sprzęt gastronomiczny
Nie tylko najwyższej jakości składniki pozwalają przygotować świetne dania – trzeba jeszcze mieć je na czym przyrządzić. Urządzenia i sprzęty, które są must have, dotyczą m.in. obróbki żywności i przechowywania produktów spożywczych. Bardzo ważne są także meble ze stali nierdzewnej, które znajdą się na wyposażeniu zaplecza kuchennego. By sfinansować ich zakup, można wybrać też sprzęt używany albo wspomóc się leasingiem.
Sprzęt gastronomiczny do restauracji – podział na grupy
Wyposażenie restauracji powinno być związane z jej ofertą i charakterem, musi być funkcjonalne i praktyczne. Wybieraj takie elementy, które są solidne i trwałe, a także wykonane z wysokiej jakości materiałów.
Na wyposażenie restauracji składają się meble ze stali nierdzewnej, oświetlenie, urządzenia kuchenne, urządzenia do chłodzenia i mrożenia żywności, sprzęt drobny, urządzenia do utrzymywania ciepła produktów, do prezentacji dań oraz akcesoria higieniczne. Przejrzyjmy kilka niezbędnych artykułów z różnych grup.
Szafa chłodnicza. Szafa, regał czy komora chłodnicza albo mroźnicza zwykle jest na stałym wyposażeniu każdego lokalu. Jej rolą jest utrzymywanie produktów spożywczych w konkretnej temperaturze, by zapewnić im świeżość i pomóc zachować ich walory.
Piec gastronomiczny. Podstawowym urządzeniem w kuchni jest piec – do wyboru są modele konwekcyjne, konwekcyjno-parowe lub inne. W żadnej kuchni nie można gotować bez dobrej jakości i wydajnego pieca, w którym można przygotowywać dania. Pieczenie, duszenie czy podgrzewanie to podstawowe funkcje pieca. Poszczególne piece różnią się wielkością, wydajnością, funkcjonalnością czy sposobem zasilania.
Taboret gastronomiczny. Jedną z zalet taboretów gastronomicznych jest ich wysokość. Są znacznym ułatwieniem, gdy gotujemy w dużych garnkach, eliminując konieczność dźwigania.
Sprzęt drobny. Dodatkowe akcesoria są równie mocno potrzebne jak sprzęt gastronomiczny typu piec czy bemary albo komory chłodnicze. Zdecydowanie ułatwiają i usprawniają one pracę załogi kuchennej. Są to m.in. naczynia kuchenne, deski do krojenia, tostery, akcesoria do smażenia i pieczenia, pojemniki GN oraz pojemniki do przechowywania żywności, pokrywy GN, akcesoria do napojów.
POWIĄZANE WPISY
Pasy klinowe z wyposażeniem – rozwiązanie do zadań specjalnych
Pasy klinowe to rodzaj mechanizmu napędowego wykorzystywanego do przenoszenia napędu z jednego elementu na drugi za pomocą tarcia między nimi....
Hurtownia kosmetyczna – dlaczego warto zaopatrywać w niej salon manicure?
Decyzja o zaopatrzeniu salonu manicure w produkty z hurtowni kosmetycznej może przynieść wiele korzyści, zarówno finansowych, jak i operacyjnych. Hurtownie...
Odbojnice przemysłowe i ich zastosowanie
Odbojnice przemysłowe i ich zastosowanie jest niezwykle szerokie, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę ryzyko wystąpienia uszkodzeń, które dzięki tego typu...
Zarękawki ochronne, czyli kompleksowa ochrona rąk
Dłonie każdego pracownika są w dużym stopniu narażone na różnego rodzaju uszkodzenia. Nie można jednak zapominać, że bardzo wiele, różnorodnych...
Promienniki Podczerwieni: Elegancja i Efektywność Ogrzewania
W dzisiejszych czasach, kiedy poszukujemy rozwiązań ogrzewania, które są zarówno efektywne energetycznie, jak i estetycznie dopasowane do wnętrz naszych domów,...
Obrabiarki do metalu – co to jest i jakie mają zastosowanie?
Obrabiarki do metalu stanowią fundamentalne narzędzie w nowoczesnym przemyśle metalurgicznym. Służą one do obróbki skrawaniem, kształtowania, gięcia, wiercenia, toczenia oraz...