Kotlety schabowe to jedna z ulubionych potraw Polaków. To, jak zrobić kotlety schabowe, żeby były miękkie to sekret gospodyń domowych, przekazywany często z pokolenia na pokolenie. Nic dziwnego, bowiem chyba wszyscy znają słynne porzekadło: „przez żołądek do serca”.  A z pewnością nic tak nie zachwyci mężczyzny, jak soczyste kotlety schabowe, przygotowane przez ukochaną dziewczynę. Tradycyjne metody mogą jednak okazać się nieskuteczne w nowoczesnej kuchni. Dlatego też warto poznać kilka sztuczek, które pomogą w przyrządzeniu tego pysznego, a zarazem sycącego dania.

Idealny kotlet schabowy

Czy idealny kotlet schabowy istnieje? Oczywiście, że tak! To, jak zrobić schabowe, by można je określić mianem perfekcyjnych, zleży jednak od indywidualnych gustów i preferencji smakowych. Istnieją jednak pewne cechy, które powinien posiadać każdy przepis na dobry kotlet schabowy. Jaki jest sekret udanego dania? Przede wszystkim polega on na działaniu, którego efektem jest soczysty schabowy. Choć wydaje się, że to wyjątkowo łatwe zadanie, pozory często mylą, a zaserwowanie idealnie przygotowanego mięsa potrafi spędzić sen z oczu niejednej pani domu.

Miękkie kotlety schabowe wymagają bowiem specjalnych działań, które należy podjąć, by domownicy z chęcią sięgali po dokładkę, a ukochany mężczyzna rozkoszował się ich smakiem. Wbrew pozorom, droga od żołądka do serca nie jest wcale łatwa. Nic dziwnego, że wiedza w czym moczyć kotlety schabowe oraz jak przygotować schabowy bez panierki to niekiedy skrzętnie ukrywana tajemnica, która przekazywana jest córkom przez matki lub też przez najbliższe sobie przyjaciółki.

jak usmażyć schabowego

Dlaczego kotlety schabowe wychodzą twarde? – Najczęstsze błędy!

Żylaste, twarde i po prostu niesmaczne kotlety to koszmar każdego kucharza, niezależnie od płci i posiadanego doświadczenia. Choć soczyste schabowe kuszą swoim smakiem i zachęcają wyglądem, nie zawsze lądują one na talerzach domowników. Dlaczego? Podczas przyrządzania łatwo można bowiem popełnić pewne błędy, skutkujące twardym kotletem, na którego nie ma chętnych. Problem zaczyna się już na początku. Jak zrobić kotlety schabowe, żeby były miękkie?

Trzeba użyć świeżego mięsa. To, które przechowane jest w lodówce zbyt długo, traci swoje właściwości i z każdym dniem coraz mniej nadaje się do przyrządzenia smacznego posiłku. Przed usmażeniem, mięso warto również odpowiednio zamarynować. W czym moczyć kotlety schabowe, aby były one miękkie i soczyste? Czasem wystarczy tylko namoczenie mięsa w mleku z pokrojonymi plastrami cebuli, by nabrało ono wyjątkowego smaku i aromatu.

Do takiej marynaty można dodać jeszcze ulubione zioła, które sprawią, że soczysty kotlet schabowy zachwyci nawet największych niejadków. Jakiego błędu jeszcze nie popełniać, by miękkie schabowe na zawsze zagościły na naszym stole? Przede wszystkim należy je ubić z obu stron, uzyskując w ten sposób cienki plaster mięsa. Dzięki temu zminimalizujemy konieczność długiego smażenia, które powoduje, że kotlet staje się twardy.

jak zrobić soczysty kotlet schabowy

Soczyste i miękkie kotlety schabowe w kilku krokach

Jak usmażyć dobre kotlety schabowe? Pora w końcu poznać odpowiedź na to pytanie. Sugerując się naszymi wskazówkami, zaserwujesz bliskim osobom soczyste kotlety schabowe przepis nie jest trudny w wykonaniu, a efekt z pewnością będzie zachwycający.

Krok 1 – Soczyste schabowe ze świeżego mięsa

Przygotowując ten tradycyjny obiad, staraj się zawsze wybrać świeży schab kotlety będą wówczas miały zupełnie inny smak niż te, przyrządzane z mięsa, które kilka dni leżało w lodówce. Świeże mięso, najlepiej od sprawdzonego dostawcy, należy zamarynować w mleku z cebulą oraz ulubionymi przyprawami. To świetny sposób na to, jak zrobić soczysty kotlet schabowy. Mięso nasiąknie smakiem i aromatem oraz nabierze pożądanej miękkości.

schab kotlety

Krok 2 – Ubijanie kotletów tajemnicą sukcesu

Jeśli wydaje Ci się, że ubijanie kotletów to rzecz na tyle bezwartościowa, że można ją wykonać niedbale – jesteś w wielkim błędzie! Grube mięso znacznie dłużej się smaży. To z kolei wpływa na jego twardnienie. Przepis na dobry kotlet schabowy powinien zawierać dokładne instrukcje, jak należy przeprowadzić ubijanie kotletów, by przyniosło ono oczekiwane efekty. Wiadomo już, że mięso należy ubić z dwóch stron tak, aby powstał cienki plaster. Równomierne rozbicie spowoduje, że uzyskamy soczyste kotlety schabowe, zachwycające smakiem nawet tych, którzy nie są zwolennikami tradycyjnej polskiej kuchni.

soczyste kotlety schabowe

Krok 3 – Jak usmażyć schabowego, by był miękki i soczysty?

Smażenie to ostatni etap przygotowywania pysznego obiadu. Jak usmażyć kotlety schabowe? Proces ten zaczyna się jeszcze przed umieszczeniem mięsa na patelni. Trzeba bowiem dobrze osuszyć go z marynaty, a następnie obtoczyć w panierce, przygotowanej z bułki tartej i jajka, choć istnieją zwolennicy dodawania do niej jeszcze mąki. Krok ten możemy pominąć, gdy naszym celem jest schabowy bez panierki. Wiedza na temat tego, jak usmażyć schab z pewnością zdeterminuje ostateczny efekt. Jak zrobić kotlety schabowe żeby były miękkie? Przede wszystkim postawić na smalec! Wbrew pozorom ten rodzaj tłuszczu sprawia, że na naszym talerzu pojawia się soczysty schabowy. Jeśli nie masz jednak smalcu pod ręką lub też nie preferujesz tego typu produktów, można do smażenia wykorzystać również olej roślinny, który jest znacznie częściej wybieraną opcją w polskiej kuchni.

soczyste schabowe

Teraz już wiesz, jak zrobić schabowe, żeby były miękkie!

To już cały sekret tego, jak usmażyć kotlety schabowe, aby były miękkie, a zarazem soczyste. Teraz pozostaje już tylko wybór sposobu podania. Tradycyjny kotlet schabowy najlepiej smakuje ze świeżymi ziemniaczkami i ulubioną surówką lub mizerią. Zaproponowany przepis na dobry kotlet schabowy można oczywiście urozmaicać w zależności od osobistych preferencji i smaków. Ważne jednak, aby dostosować jego przygotowanie do podanych kroków. Stanowią one bowiem idealne wskazówki dotyczące tego, jak zrobić kotlety schabowe żeby były miękkie i spełniły oczekiwania domowników, gości czy też mężczyzny, któremu chcemy zaimponować umiejętnościami kulinarnymi.

Jeden komentarz do “Jak zrobić kotlety schabowe, żeby były miękkie i soczyste?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

siedemnaście − dziewięć =

czyszczenie materaca sodą oczyszczoną Wcześniejszy wpis Jak wyczyścić materac z moczu?
czym czyścić płytę indukcyjną Następny wpis Porysowana płyta indukcyjna – Jak usunąć rysy?