Chyba żadna gospodyni domowa nie wyobraża sobie swojej kuchni bez masła, które stało się dziś jednym z podstawowych produktów, wchodzących w skład różnorodnych dań i wypieków. Jak szybko rozmrozić masło? To pytanie zadaje sobie większość z nas, gdy zapomnimy wyjąć produkt z lodówki, a w przepisie znajdujemy informację o konieczności zastosowania tłuszczu w temperaturze pokojowej. Szereg pomysłów warto poznać również, by już nigdy nie zaskoczył nas brak miękkiego masła o poranku, gdy marzymy o kubku gorącej kawy i świeżej bułce.

Zamrożone masło – chyba każdy zna ten problem

Problem zamrożonego masła zna chyba każdy. Wędrujesz rano do kuchni, by rozpocząć dzień kubkiem parującej kawy i świeżą kajzerką z masłem, gdy nagle okazuje się, że poprzedniego wieczoru zapomniałeś wyjąć produkt z lodówki. A, jak powszechnie wiadomo, miękkie masło to podstawa udanego śniadania, a co za tym idzie, dobrego dnia. Tłuszcz nie nadaje się do smarowania kanapek, gdy nie ma temperatury pokojowej.

Dopiero miękkie masło świetnie spełnia swoją rolę, nadając prostym przekąskom smak, który pokochały miliony Polaków. Jak szybko rozmrozić masło? Chyba każdy z nas zadawał sobie to pytanie, chcąc dobrze rozpocząć dzień. Co więcej, istnieją składniki, które prawidłowo wchłaniają się w organizmie dopiero wtedy, gdy jednym z produktów użytych do przygotowania posiłku jest masło. W tłuszczu bowiem rozpuszczają się niektóre witaminy. To, jak szybko rozmrozić masło, wpływa więc nie tylko na nasze samopoczucie i możliwość delektowania się ulubionym śniadaniem, ale również i na zdrowie.

W opisanej sytuacji nie sprawdzi się ani ucieranie masła, ani tym bardziej wiedza na temat tego, jak utrzeć masło na puch. Tłuszcz w takiej formie używany jest raczej do różnego rodzaju wypieków niż do tradycyjnych kanapek. Istnieje jednak skuteczny sposób, by uzyskać miękkie masło i cieszyć się jego smakiem od samego rana. Pomóc nam w tym może kubek parującej kawy lub herbaty. Jak szybko rozmrozić masło? Wystarczy położyć je na talerzyku, a całość umieścić na kubku wrzącego napoju. Po ok. 5 minutach masło powinno być już rozmrożone i gotowe do użycia. To również bardzo skuteczny, a zarazem szybki pomysł na to, jak zmiękczyć ciastka.

jak utrzeć masło na puch

Nasze pomysły jak szybko rozmrozić masło

Położenie masła na kubku z parującym napojem to tylko jeden ze sposobów na to, jak uzyskać miękkie masło, idealne do smarowania pieczywa. Istnieje jednak także szereg innych technik mówiących o tym, jak szybko rozmrozić masło. Oto kilka z nich.

Sposób 1 – Rozmrażanie masła w mikrofali

Mikrofalówka przydaje się w wielu sytuacjach, również wtedy, gdy potrzebujemy miękkiego masła. Aby rozmrozić tłuszcz w urządzeniu, należy wyłożyć go na talerzyk, umieścić w mikrofalówce i ustawić funkcję defrost, czyli rozmrażanie. Po ok. minucie produkt powinien być już gotowy do spożycia. Warto pamiętać jednak, by nigdy nie ustawiać mikrofalówki na moc grzewczą, nawet niewielką. Istnieje bowiem ryzyko, że zamiast otrzymać miękkie masło, uzyskamy w ten sposób masło spalone lub też całkowicie roztopione.

ucieranie masła mikserem

Sposób 2 – Ucieranie masła mikserem

Ucieranie masła mikserem to jeden z najlepszych sposobów na to, by uzyskać miękkie masło. Przydaje się on zwłaszcza podczas przygotowywania różnego rodzaju wypieków. Ucieranie masła przy pomocy miksera to skuteczny sposób na jego szybkie zmiękczenie. Co więcej, nie wymaga on ani dużo czasu, ani tym bardziej specjalnych umiejętności. Jak się uciera masło? Wystarczy włożyć je do odpowiedniej miski i miksować przy pomocy miksera tak długo, aż otrzymamy masło utarte na puch. Podobne efekty przyniesie również ucieranie masła blenderem. Urządzenie można przy okazji wykorzystać również i w pozostałych etapach przygotowywania ciasta, jak np. ubijanie białek czy mieszanie masy.

ucieranie masła

Sposób 3 – Miękkie masło dzięki ucieraniu na tarce

Miękkie masło można również uzyskać przy pomocy najprostszych kuchennych przyrządów. Jednym z nich jest tarka kuchenna. Jak utrzeć masło na tarce? Wystarczy wybrać odpowiedni rozmiar oczek i na nich zetrzeć zamarznięty tłuszcz. Ta metoda ma jednak pewne minusy. Trzeba bowiem umyć tarko, a nie każda gospodyni domowa lubi wykonywać tą czynność.

masło

Najlepszy sposób na rozmrażanie masła – ucieranie

Najlepszą metodą na stały dostęp do miękkiego masła, jest umieszczenie go w specjalnej maselniczce i trzymanie poza lodówką. Niestety, masło przechowywane w ten sposób może się zepsuć, jeśli nie będzie odpowiednio szybko wykorzystane. Jak szybko rozmrozić masło, które przechowywane jest w lodówce? Ucieranie masła to zdecydowanie najlepszy sposób na szybkie rozmrożenie tłuszczu. Ucieranie masła na puch może być dokonywane przy pomocy miksera lub blendera, w zależności od tego, do którego urządzenia mamy dostęp w naszej kuchni.

Ucieranie masła blenderem jest bardzo proste, a zarazem skuteczne. Dzięki niemu otrzymujemy miękkie masło, które można wykorzystać do wypieków, a nawet do smarowania pieczywa. Ucieranie masła mikserem na stałe zagościło już w polskiej kuchni. Coraz więcej gospodyń domowych przekonuje się bowiem do tej metody zmiękczania masła. Jest ona bowiem nie tylko skuteczna, ale również i szybka. A to dwie podstawowe cechy, które doceniają zarówno kobiety, jak i mężczyźni, chcący przygotować smaczny, zdrowy, a zarazem błyskawiczny posiłek.

miękkie masło

Jak prawidłowo utrzeć masło?

To, jak utrzeć masło, zależy w znacznej mierze od efektów, które chcemy uzyskać. Mikser stanowi idealne rozwiązanie, gdy brakuje już czasu na rozmrażanie tłuszczu, przez umieszczenie go w temperaturze pokojowej. Jak się uciera masło przy pomocy miksera, aby efekt był satysfakcjonujący? Przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę na moc urządzenia. Aby uzyskać odpowiednio miękkie masło, należy ustawić średnią moc obrotów i miksować do momentu, aż uzyska ono prawidłową konsystencję.

Ucieranie masła na puch trwa nieco dłużej niż zwykłe zmiękczanie tłuszczu. Jeśli chcemy natomiast utrzeć masło z innymi produktami, np. z cukrem czy żółtkami, należy dodawać je stopniowo. Wrzucenie wszystkich składników jednocześnie, może bowiem negatywnie wpłynąć na konsystencję masy, a konsekwencji zepsuć ostateczny efekt, którego oczekujemy.

Jeden komentarz do “Jak szybko rozmrozić masło?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

17 + dziesięć =

jak otwierać wino porady Wcześniejszy wpis Jak otworzyć wino bez korkociągu?
czyszczenie materaca sodą oczyszczoną Następny wpis Jak wyczyścić materac z moczu?